Pension
App og integrationer
Hvorfor Grandhood
Hjælp
Dansk
Hvis 2020 har lært os en ting eller to, så er det uden tvivl, at vi aldrig må tage hverken vores liv, privilegier eller helbred for givet.
Det har dermed aldrig været mere relevant at få kigget sine forsikringer og pensionsopsparing efter i sømmene. Der kan være mange besparelser og optimeringer at hente og det er vigtigt, at du føler dig informeret så du kan foretage de bedste beslutninger for dig selv og din familie.
Lad os starte med at plukke de lavthængende frugter - det viser sig nemlig, at du kan booste din pensionsopsparing med de meget omtalte indefrosne feriepenge, men før vi kommer så langt kigger vi lige på, hvor feriepengene kommer fra og hvorfor de er indefrosset.
De såkaldte indefrosne feriepenge stammer fra overgangen mellem den gamle ferielov og den nye ferielov, som træder i kraft fra 1. september 2020. I de sidste mange år har ansatte typisk kendt til ferie som noget der blev opsparet fra 1/1 til 31/12 og så kunne afholdes fra 1/5 til 30/4. Denne ordning bliver nu ændret så du løbende kan afholde den ferie du opsparer. Perioden mellem den gamle og den nye ferielov kaldes for overgangsperioden. Foruden denne periode, som fungerer som en oprydning i den opsparede ferie ville alle lønmodtagere nemlig stå tilbage med et helt års ekstra opsparet ferie i overskud.
Det ville naturligvis have store konsekvenser for samfundet, hvis samtlige lønmodtagere lige pludselig kunne holde 25 dages ekstra ferie ud over deres i forvejen opsparede 25 dage. Derfor har man fra Folketingets side besluttet at indefryse de overskydende feriepenge til den dag man forlader arbejdsmarkedet - altså går på pension.
I lyset af corona-krisen er de indefrosne feriepenge imidlertid kommet på alles læber igen. For at give økonomien og forbruget et skub opad og fremad har Folketinget besluttet at frigive tre ud af de fem ugers opsparede feriedage til lønmodtagerne. Pengene kommer tidligst til udbetaling pr. 1. Oktober 2020, men det bliver frivilligt om man vælger at få pengene udbetalt eller lader dem stå til man går på pension.
Nu tænker du så sikkert “jamen skrev du ikke, at jeg kunne booste min pensionsopsparing med pengene?”. Jo, det gjorde jeg! Læs endelig videre.
Som med alt andet pengerelateret kan vi ikke undgå at skulle en tur forbi SKAT. De frigivne feriepenge er ingen undtagelse. Det debatteres lystigt på Christiansborg hvorvidt pengene skal beskattes progressivt (som vi kender det) eller efter en flad skat på 38%. En flad skat er en model, hvor alle danskere - både dem i de laveste og højeste indkomstgrupper - skal betale samme skatteprocent.
Bliver udfaldet, at pengene bliver beskattet progressivt risikerer en stor flok danskere, at ryge over topskattegrænsen som ligger ved en indtægt på over 530.000kr efter AM-bidrag i 2020. Det er derfor ikke helt ligegyldigt, hvad du beslutter at gøre med dine feriepenge.
Heldigvis viser det sig, at du rent faktisk kan få dem udbetalt og vælge at skyde dem direkte ind på din pensionsopsparing og dermed undgå at blive beskattet af dem og samtidig booste din pensionsopsparing. Denne fidus er der flere fordele ved som du naturligvis ikke bør snyde dig selv for.
Vælger du ikke at få udbetalt pengene bliver samtlige fem uger stående i den nyoprettede fond til formålet, Lønmodtagernes Fond for Tilgodehavende Feriemidler. Her bliver de stående til du forlader arbejdsmarkedet. LD Fonde, som forvalter den nye fond, skriver på deres hjemmeside, at “Forvaltningen skal være til størst mulig gavn for lønmodtagerne. Det indebærer, at der ved midlernes placering skal tilstræbes en betryggende sikkerhed, en opretholdelse af midlernes realværdi samt højst mulig forrentning.” Ifølge Politiken oplyser LD Fonde, at de over de sidste ti år har lavet et afkast på 5% efter omkostninger og afkastskat. Dette er selvfølgelig ikke en garanti, men det er sætter scenen meget fint for, hvad man kan forvente at se sine indefrosne feriepenge vokse med.
Til sammenligning kan du vælge at få udbetalt tre af de indefrosne uger til din egen pensionsopsparing og dermed booste dit indestående. Har du en normal ratepension, som du gerne vil booste på denne måde skal du blot være opmærksom på rateloftet, som i 2020 ligger på 62.173kr inkl. AM-bidrag, men for langt de fleste bliver dette ikke et problem.
Har du allerede været en tur forbi borger.dk for at se, hvor mange penge du kan få udbetalt, så husk på, at din arbejdsgiver først har sidste frist til at indberette din ferieberettigede løn d. 31. December 2020. Tallet du ser kan derfor være misvisende indtil de sidste detaljer er blevet opgjort mellem din arbejdsgiver og ATP, som administrerer feriepengene.
Du kan ligeledes opleve et misvisende beløb, hvis du bidrager til din egen pension gennem din arbejdsgiver. Det indkomstregister ATP beregner feriepengene ud fra er nemlig ikke korrigeret for pensionsindbetalinger. Feriepenge skal beregnes ud fra din løn før indbetaling til pension, men i indkomstregistret fremgår kun den løn, du har fået udbetalt efter pensionen er fratrukket. Viser det sig, at der er en fejl i beløbet på borger.dk vil dette blive rettet i begyndelsen af 2021, når al data er blevet indberettet fra din arbejdsgiver.
Booster du din grandhood pensionsopsparing med de tre ferieuger får du pengene direkte “i hånden” i form af, at de så fremgår af din samlede opsparing i app’en. Du kan dermed følge deres udvikling og se dem vokse. Det synes vi selv giver rigtig god mening og hjælper med at give et overblik. Desuden vil det i højere grad føles som “dine penge” fordi du reelt kan se dem, modsat at de står i en fond, hvor du ikke umiddelbart kan følge dem.
Vi går live med vores nye partnerskab med Velliv i efteråret 2020 - lige i tide til at tage imod dine feriepenge.
“Kvinders pensionsformue er mindre end mænds. Det gap vil vi gøre vores for at lukke.”
Mie Ejdrup
Co-Founder & CCO
Gratis e-bog
Bogen du ville ønske, du havde læst noget før.
Firmapension kan være svært, men det behøver det ikke være. Derimod er det faktisk ret fedt. Det har vi skrevet en e-bog om.
Læs den, og bliv klædt på til at vælge firmapension.