Pension
App og integrationer
Hvorfor Grandhood
Hjælp
Dansk
Du kender følelsen. Det er ved at være tid til den årlige lønforhandling, eller du skal forhandle løn ved dit nye job. Du håber og tror på, at denne gang kan du hive et par ekstra tusinde i land, men det løber dig koldt ned ad ryggen ved tanken om at skulle kigge din nuværende eller nye chef i øjnene og bede om mere i løn. Vi kender alle følelsen. Men det der skiller vinderne fra taberne i en lønforhandling er... forberedelse.
Det er faktisk ganske simpelt. Dit stærkeste våben i en lønforhandling er, at du er velforberedt. Fordi når du er velforberedt, så slapper du mere af og fremstår mere fattet, hvilket er dit andet stærkeste våben i en lønforhandling.
Selvom du er forberedt, så kan frygten for at bede om mere i løn stadig være dominerende. Men bare husk på, at hvis du har bevist dit værd overfor din chef og arbejdspladsen, så er en lønstigning i de fleste tilfælde muligt. Du skal bare kick-ass i forhandlingen!
Men hvordan forbereder du dig så til denne lønforhandling og øger chancerne for, at gå ud ad døren med den lønstigning, du ønskede?
Du skal blot følge disse 23 geniale tips. God fornøjelse!
Først og fremmest skal du kende din værdi og hvad andre indenfor dit felt, industri, branche, stilling etc. tjener. Dette er meget vigtigt, fordi at du ud fra denne viden kan komme med velfunderede argumenter for, hvorfor du bør stige i løn. Uden denne information kan du næsten være sikker på at tabe enhver diskussion, hvis du sidder overfor en erfaren lønforhandler. Tjek din løn og se det generelle lønniveau for profiler som din på Jobindex’ smarte lønberegner.
Når du har siddet og undersøgt din markedsværdi og hvad andre profiler som dig i gennemsnit tjener, så kan det være fristende at gå efter et tal der måske ligger lige under fordi, så er chancen for at chefen går med til lønstigningen højere. Men nej. Sådan fungerer det ikke i 99,9% af tilfældene. Du skal i stedet gå efter toppen. Vælg et højt tal. Hvorfor? Fordi din arbejdsgiver altid vil prøve at forhandle din løn ned. Du har altså brug for at skabe noget plads til lønforhandling, så du stadig kan ende ud med en lønstigning der er acceptabel.
Ifølge forskere på Colombia Business School skal du altid gå efter et specifikt tal såsom 35.800 i stedet for 35.000. Det er nemlig bevist at, hvis man nævner et specifikt tal, så er man mere tilbøjelig til at ende ud med en lønstigning som ligger tættere på. Dette skyldes at arbejdsgiveren vil tro, at du har lagt mere tid i at undersøge din markedsværdi for at ende ud med dit specifikke bud.
Når du har brugt tid på at undersøge din markedsværdi og komme med gode argumenter for din lønstigning, så skal du også huske at definere din smertegrænse. Det vil sige et bud fra din arbejdsgiver der er så lavt, at du bliver nødt til at takke nej. Det kan eksempelvis være baseret på din undersøgelse af din markedsværdi, din økonomiske situation eller blot om du føler dig godt eller dårligt tilpas med den løn, du går hjem med. At sige ‘nej’ i en situation som denne er noget de fleste af os har svært ved. Men det at kunne sige ‘ nej’ er utroligt vigtigt, og man kan lære en masse ved det.
At være forberedt til en lønforhandling betyder mange ting. Vigtigst af alt er, at du er sikker på, at du har gjort dig fortjent til den lønstigning, du er på vej ind til din chef for at forhandle. Du kan for eksempel stille dig selv følgende spørgsmål:
Har du været ved dit nuværende job i mere end et år? Har du taget imod nye ansvarsområder, siden du blev hyret? Har du overgået forventninger i stedet for kun at imødekomme dem? Hvis du skal vinde i en lønforhandling skal du rimelig hurtigt kunne svare ´ja´ til disse spørgsmål.
Ligesom med så mange andre ting, så spiller timing en vigtig rolle i din lønforhandling. Det viser sig, at de fleste venter med at spørge om lønstigning indtil årets eller sæsonens ‘performance review’ - altså gennemgangen af din eller dit team’s performance og opnåede mål. Men til den tid har din chef allerede fastsat eventuelle lønstigninger. Du skal i stedet starte samtalen om lønforhandling med din chef 3-4 måneder inden, da det efter sigende er i denne periode at budgetterne bliver lagt.
En ting er, at du kan snakke om, hvor sej og god du er (det kan endda være svært nok i sig selv). En anden ting er at du kan bevise det. Hav en liste (mental eller fysisk) klar med milestones du har opnået, vigtige resultater, awards eller lignende. Denne liste er vigtig, når det kommer til at bevise dit værd overfor din chef.
Øv dig og bagefter øv dig lidt mere! Ligesom med så mange andre ting, så gør øvelse dig også mester i en lønforhandling. Skriv ned hvad du gerne vil sige, hav dine stærkeste argumenter fintunet og øv dig foran et spejl, din kammerat eller hund indtil du føler dig tilpas med at skulle have din lønforhandling.
Det lyder måske som en skrøne, men ifølge studier så er du mere tilbøjelig til at få en lønstigning, hvis du spørger på en torsdag. Det hænger åbenbart sammen med, at vi har det med at være mere stressede og irritable i begyndelsen af ugen, men bliver mere fleksible og imødekommende i slutningen af ugen. Du kender måske selv til det. Om torsdagen og fredagen er vi mere åben over for diskussioner og mere tilbøjelige til at gå på kompromis, fordi vi gerne vil færdiggøre vores arbejde inden ugen er omme. Det kan komme dig til gode i din næste lønforhandling.
Sådan! Efter at have fulgt disse tips så burde du være forberedt som en professionnel!
Men det slutter ikke her. Du mangler stadig den frygtindgydende lønforhandling, som jo faktisk ikke er så frygtindgydende længere. Du kommer ihvertfald ikke uden om den!
Husk på, en lønforhandling kan være skræmmende, men det er endnu mere skræmmende slet ikke at lønforhandle!
Lad os hoppe ud i det!
Din attitude og kropssprog er meget vigtigt når du skal lønforhandle. Inden du går ind til din lønforhandling, så kan du med fordel prøve kræfter med den såkaldte ´power pose’. Du kan også se en video om denne lige her. Det går i al sin enkelthed ud på, at du går ind på toilettet foran spejlet og står helt oprejst med dine hænder placeret på dine hofter, din hage og brystkasse skudt frem, og dine fødder plantet solidt på gulvet. Dette kan være med til at øge dit testosteron, hvilket øger din selvtillid og reducerer dine stresshormoner.
Udover at kaffe er lækkert, så mener nogle eksperter, at koffein kan gøre mennesker mere modstandsdygtige over for overtalelse - det betyder, at du vil være bedre i stand til at være i kontrol i din lønforhandling.
Dette er muligvis et af de vigtigste tips til din lønforhandling: Gå ind til lønforhandlingen med oprejst pande og selvtillid! New York Times bestseller James Clear siger så klogt: “Måden hvorpå du går ind i et rum, kan diktere hvordan resten af interaktionen bliver”. Du skal virke inspirerende, når du kommer ind - hold dit hoved højt og smil! Uanset hvad det handler om, så er det altid godt at starte ting ud med en positiv indstilling.
Før du begynder at snakke om tal, så snak om hvad du indtil videre har opnået og gjort for virksomheden og endnu vigtigere - hvad du kan gøre og opnå.
Kan du huske listen du lavede tidligere? Nu er tiden til at du kan tage din chef igennem dine succeshistorier. Vis vedkommende alt hvad du har gjort for virksomheden, og hvilken værdi du mener det har skabt. Snak så også om hvad du i fremtiden kan skabe af merværdi for virksomheden, og de ting du gerne vil opnå. Dette er vigtigt for at øge chancerne for din lønstigning.
Når du skal forberede dig til din lønforhandling, så er det vigtigt at du sætter dig ind i din arbejdsgivers mindset og tanker omkring denne lønforhandling. Se det fra hendes eller hans perspektiv. Hvorfor er det vigtigt? Fordi at når vi overvejer en anden persons følelser og tanker i en given situation, så er vi mere tilbøjelige til at finde løsninger der passer godt til begge parter.
Som vi har været inde på tidligere, så kan en lønforhandling virke skræmmende. Men ifølge Forbes, så bør du altid holde samtalen og lønforhandlingen i en positiv tone. Start samtalen ud med noget i retning af:
“Jeg nyder virkelig at arbejde her og finder mine projekter og arbejdsopgaver spændende og udfordrende. Gennem det sidste års tid har jeg følt at omfanget af mine arbejdsopgaver er blevet større, og mit bidrag til virksomheden er ligeledes vokset. Derfor kunne jeg godt tænke mig at diskutere mulighederne for en lønstigning”.
At smide ankeret - eller det første tal/bud der smides på bordet - er det vigtigste i enhver forhandling, fordi det er hvad resten af samtalen bliver baseret på. Hvis dette tal er for lavt, så vil du højst sandsynligt ende ud med et lavere sidste bud, end hvad du havde forventet.
Du skal gøre, hvad du kan for at være den første til at nævne et tal - eller et bud - således at du, og ikke din arbejdsgiver, kontrollerer ankeret.
Det er vigtigt, at du i din lønforhandling gør det klart, hvad du ønsker at få i prioriteret rækkefølge. Det kunne for eksempel være, at du nævner at lønnen er det vigtigste for dig, efterfulgt af en pensionsordning, ferieordning og madordning. Du kan med fordel også spørge din arbejdsgiver, hvordan vedkommendes egen prioritering ser ud, hvilket er en mulighed for at blive enige om elementer der betyder mest for begge parter. Det kan hjælpe dig til at stå bedre i en lønforhandling.
Desværre kommer mange til at falde i denne fælde. Men du skal under ingen omstændigheder fokusere på dine personlige behov, såsom at din husleje lige er steget, eller børnenes børnehave udgifter er steget. (Det er muligt, at dine medarbejdere står overfor samme problemer). Du står meget mere sikkert i en lønforhandling ved at fokusere på dine kompetencer og bidrag til virksomheden.
At være en god lytter i en lønforhandling er næsten lige så vigtigt som at kunne argumentere og komme med dine bud. Oftest hænger disse to tæt sammen! Hvis du virkelig er opmærksom på, hvad personen på den anden side af bordet siger, så kan du også bedre forstå hendes eller hans behov og ønsker og inkorporere dem i en løsning, der er god for begge parter.
Når du hører din chef’s første bud i lønforhandlingen, så skal du svare med ‘hmm’ i stedet for ‘okay’. Tag det roligt og giv dig selv noget tid. I disse sekunders stilhed er det muligt, at din chef vælger at forbedre buddet på den ene eller den anden måde.
Hvad hvis du spørger din chef efter en lønstigning, og hun eller han siger nej? Så er samtalen langt fra slut endnu.
Prøv følgende: “Jeg forstår godt dit udgangspunkt og vil bare lige understrege min entusiasme ved at arbejde i denne stilling sammen med dig og resten af holdet. Jeg mener at mine kompetencer matcher perfekt med denne stilling og er værd XX kroner”.
At forhandle en lønstigning er en ting, men du bør i stedet tænker over hvordan du forhandler dig til en fordelagtig lønpakke. Her spiller pension en store rolle. Det kan sagtens ske at du ikke får en høj lønstigning, men hvis du tilgengæld så kan få en god pensionsordning, så tæller det faktisk også som en lønstigning. Dette glemmer folk ofte. Hvis din arbejdsgiver går med til at bidrage 2 eller 3.000 kr. i pension til dig om måneden, så tænk på hvad disse penge kan blive til om 40 år grundet rentes rente. Hvis ikke du har en pensionsordning der hvor du arbejder, så kan du med fordel tippe Grandhood til din arbejdsgiver. Vi er en firmapensionsordning, lavet til den måde I driver virksomhed i dag. Vi kan derfor servicere alt fra selvstændige til C20 virksomheder. Og det koster ikke virksomheden noget at give dig adgang til vores smarte pensions app, hvor du får mulighed for at spare op til din tredje alder!
Hvis I allerede har en pensionsordning der, hvor du arbejder så tip alligevel din chef. Vi kan højest sandsynligt tilbyde jer en bedre og billigere pensionsordning.
“Jamen vores arbejdsplads har ikke nogen pensionsordning.”
Keine problem!
Til at starte med, så har Grandhood gjort det lettere end nogensinde at forhandle en pensionsordning på plads med din arbejdsgiver. Det koster nemlig 0 kr om måneden for din arbejdsgiver at give dig adgang til en god og billig pensionsløsning. (Og nej. Der er ikke noget med småt). Så den del af pensionsforhandlingen skulle være let at forhandle dig til.
Og nu din arbejdsgiver har sagt ja til din pensionsløsning kommer det opfølgende spørgsmål: Hvor meget skal virksomheden bidrage med, og hvor meget kommer du selv til at betale i egen pensionsopsparing?
En effektiv måde at starte denne diskussion er at nævne eget bidrag. “Hvis jeg bidrager med x% til min egen pension, hvor meget kommer virksomheden så til at bidrage?” (Dette fungerer også som et anker i samtalen). Husk at udover at få en skattefordel ved at spare op til pension, så er virksomhedens bidrag til din pension i sig selv en lønforhøjelse.
Hos Grandhood bestemmer du helt selv, hvor mange penge du ønsker at bidrage med til din pensionsopsparing, så længe det ikke overgår dit maks. fradrag for indskud på ratepension på 55.900 kr.
Der er også 3 helt klare fordele ved en pensionsopsparing sammenlignet med en “almindelig” opsparing:
Bliv klogere på hvordan Grandhood kan hjælpe din virksomhed lige her.
Synes du hele denne process virker langhåret og trættende? Så er det desværre også realiteten. Det er ikke for sjov, at der er skrevet hundredvis af bøger, teknikker osv. relateret til lønforhandlinger.
Den gode nyhed? Øvelse gør mester. Jo flere lønforhandlinger du kaster dig ud i, jo nemmere bliver det for dig.
Læs også vores blogpost 10 must reads om vores pensionsløsning for arbejdsgiveren
“Kvinders pensionsformue er mindre end mænds. Det gap vil vi gøre vores for at lukke.”
Mie Ejdrup
Co-Founder & CCO
Gratis e-bog
Bogen du ville ønske, du havde læst noget før.
Firmapension kan være svært, men det behøver det ikke være. Derimod er det faktisk ret fedt. Det har vi skrevet en e-bog om.
Læs den, og bliv klædt på til at vælge firmapension.